PRESSINBJUDAN 2011-10-17

Teater ska locka lantbrukare att tänka på säkerheten 

På årets Elmia Lantbruk återfinns en annorlunda monter. Det ska nämligen spelas teater i en av mässhallarna. Det är säkerhetskampanjen Säkert Bondförnuft som testar ett annorlunda grepp för att få lantbrukarna att tänka till kring säkerheten på gården. 

Den lättsamma teaterföreställningen Det går säkert! spelas under hela mässan och handlar om arbetsmiljön och säkerheten på gården. Igenkänningsfaktorn är hög och skratt blandas med allvar i pjäsen, som med hjälp av bilder visar besökarna vanliga säkerhetsmissar – och hur lätt man skulle kunna göra någonting åt dem.

– Tyvärr har jord- och skogsbruket i Småland varit väldigt olycksdrabbat de senaste åren och teatern är ett sätt för oss att hitta nya vägar för att nå ut med budskapet att även vi i vår bransch måste bli bättre på att tänka på säkerheten, säger Anders Danielson på LRF, som är projektledare för Säkert Bondförnuft.

Föreställningen är också en del av mässans övergripande tema ”säkert lantbruk”. Pjäsen framförs av Säkert Bondförnufts handledare Dag Björkqvist och Gösta Friberg, som också har skrivit manus.
– Med hjälp av teatern vill vi avdramatisera svårigheterna med att jobba med arbetsmiljön i lantbruket. Genom att skapa igenkänning – det handlar om mig – ska besökarna få en insikt i att man har ett eget ansvar för sin arbetsmiljö, säger Dag Björkqvist.

Det är många montrar som pockar på besökarnas uppmärksamhet, men målet är ändå att få 2 000 av dem att slå sig ner i teatermontern. Som en extra morot erbjuds besökarna dricka och chansen att vila benen en liten stund medan föreställningen pågår.
Teatern finns i B-hallen. Föreställningen startar om kontinuerligt under hela dagen.
Längd ca 13 minuter.


För mer information, kontakta:
Anders Danielson
, projektledare Säkert Bondförnuft, 08-787 51 85
Dag Björkqvist, handledare och ansvarig för teaterföreställningen, 073-180 12 09


Fakta om Säkert Bondförnuft
Säkert Bondförnuft är en riksomfattande kampanj med målet att genom information och utbildning halvera antalet olyckor i lantbruket till år 2013. Säkert Bondförnuft har utbildat 150 handledare som erbjuder gårdsbesök för att lantbrukare ska få hjälp att se över sin och familjens säkerhet på gården. Kampanjen anordnar också kurser och gårdsvandringar med barnens säkerhet i fokus. Projektet är ett samarbetsprojekt mellan LRF, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI), och finansieras av Jordbruksverket genom Landsbygdsprogrammet.

 

Ladda ner bilden högupplöst (1619 kb, png)

Bookmark and Share