Pressmeddelande

Säkert Bondförnuft visar olyckor på film

Göran Andersson miste ett ben i en skördetröska, Siv och Lennart Johansson förlorade sitt barn på gården och Hans Sjöström som var med om en allvarlig siloolycka. Möt dem i filmen För säkerhets skull har premiär i dag.

Filmen är en del i kampanjen Säkert Bondförnuft som har som mål att halvera antalet olyckor inom lantbruket till 2013.
– Olyckor kan drabba vem som helst, men för att förstå hur ödesdigra och allvarliga konsekvenserna ofta blir, räcker det inte med att bara läsa om olyckorna. Därför har vi gjort en film där tittarna får möta offren vars liv aldrig blir som förut, säger Anders Danielson, projektledare för Säkert Bondförnuft.

Jord- och skogsbruk är Sveriges mest olycksdrabbade bransch. Därför är det viktigt att ha med säkerhetstänk och försöka förebygga olyckor så långt det går.
– Det är klart, att när man ligger där i ambulansen och de slår på blod rakt ut i kroppen för att hålla hjärtat igång… då går det upp en viktig grej. Du har bara ett liv, säger Hans Sjöström som var med om en svår siloolycka för några år sedan.

Hans är en av huvudpersonerna i filmen För säkerhets skull. Andra som deltar är Siv och Lennart Johansson förlorade sitt barn i en olycka på sitt lantbruk och Göran Andersson miste ett ben i en skördetröska. Alla berättar personligt om det som hände och hur olyckorna förändrade deras liv.

Filmen är gjord av den prisbelönte filmaren Johan Heurgren tillsammans med några av landets främsta arbetsmiljöexperter inom den gröna sektorn, bland annat överdirektör Bertil Remaeus, Arbetsmiljöverket, Lena Alfredius, organisationskonsult och Dag Björkqvist, handledare i Säkert Bondförnuft.
– Detta är ett otroligt viktigt arbete som det inte kan pratas för mycket om säger Dag Björkqvist.

Filmen premiärvisas i dag onsdag den 21/10, kl 13.00 på LRF, Franzéngatan 6.

För mer information:
Anders Danielsson, projektledare 0706-22 20 87

På www.sakertbondfornuft.se kan du se en trailer från filmen.

Fakta: Säkert Bondförnuft
En kampanj med målsättning att halvera antalet olyckor i lantbruket till år 2013. Under 2009 har 130 handledare utbildats för att erbjuda handledning och rådgivning på gårdsnivå. Inom kampanjen erbjuds kurser, individuella gårdsbesök och gemensamma gårdsvandringar. Den nya filmen kommer att bli ett viktigt redskap i det olycksförebyggande arbetet. Säkert Bondförnuft är en satsning som leds av LRF i samarbete med, SLU, JTI –Institutet för jordbruks- och miljöteknik och lantbrukets organisationer.

 

 

Bookmark and Share